Culinary cinema

Culinary cinema - Febiofest

FILMOVĚ-KULINÁŘSKÉ VEČERY

Již pošesté se na Mezinárodním filmovém festivalu Praha – Febiofest představí speciální koncept Culinary Cinema, jenž propojuje aktuální kinematografickou tvorbu s jedinečným kulinářským zážitkem. Zakladatelem tohoto projektu je bývalý ředitel festivalu Berlinale Dieter Kosslick, který se stal nově programovým konzultantem Febiofestu, a který bude také garantem těchto filmově-kulinářských večerů.

Culinary Cinema nabídne tradičně tři speciální menu, o která se postarali vyhlášení kuchaři Mirek Kalina, Tereza Jeřábková a Ondřej Koráb. Projekce filmů Puzzle, (R)evolucionářky v kuchyni a Čokoláda pana H. budou probíhat od pátku 20. do neděle 22. března v sálech multikina CineStar na pražském Smíchově a čtyřchodové menu inspirované filmy včetně vybraných vín se bude podávat v přilehlém hotelu Vienna House Andel´s Prague v restauraci Delight.

Komentované večeře bude uvádět již tradičně moderátorka Jolana Voldánová a příjemnou atmosféru dodá pianista a zpěvák Václav Tobrman.

HLAVNÍM PARTNEREM CULINARY CINEMA JE SPOLEČNOST POTTEN & PANNEN - STANĚK GROUP A JEJÍ GOURMET ACADEMY.

Mirek Kalina

Mirek Kalina

Známý porotce dvou ročníků televizního pořadu MasterChef, majitel pražských restaurací Kalina Anežka a Kalina Kampa, odborník na ryby a zvěřinu. Zaměřuje se na českou kuchyni, kvalitní suroviny a precizní dochucení. Jeho krédem je jednoduchost a dokonalá chuť. Zkušenosti čerpal po celé Evropě a dnes své zkušenosti předává dál v Gourmet Academy.

Tereza Jeřábková

Tereza Jeřábková

Po 13 letech zkušeností ve Francouzské restauraci v Obecním domě se přesunula do restaurace Le Terroir a začala se věnovat cestování za gastronomií do severských zemí. Vařila v Bistrotu 104 v Korunní a dnes je zástupkyní šéfkuchaře restaurace SOHO+. Je také šéfkuchařkou v pop-upové restauraci KVLT13, kde vaří 13chodové večeře pro 13 hostů.

Ondřej Koráb

Ondřej Koráb

Zkušenosti sbíral v restauracích v Anglii a v Kanadě, vařil v hotelu Mandarin Oriental v Praze i v Londýně, v pražských hotelech Augustine, Kempinski Hybernská, nebo v The Grand Mark. Jeho zatím posledním působištěm byl michelinský Marcus v Londýně. Má za sebou úspěchy na kuchařských soutěžích, food festivalech, i vaření pro světové osobnosti.

Puzzle - Febiofest

PÁTEK 20.03.2020, 18:00

Puzzle

Režie: Marc Turtletaub
USA/ 2019/ 103 min

Čtyřicátnice Agnes je typickou ženou v domácnosti a veškerý její život byl dosud naplněn péčí o syny a manžela Louieho. Vše se ale mění, když k narozeninám dostává puzzle. S překvapením totiž zjišťuje, že nalezla činnost, která ji nejen opravdu baví, ale v níž je zároveň výjimečně dobrá. Chvíli poté se seznamuje se samotářským Robertem, který jí otevře dveře do světa turnajů ve skládání puzzle. Celovečerní debut producenta a režiséra Marca Turtletauba je jedinečným portrétem ženy, která v životě nalézá svoji vášeň, a nakonec „skládá“ i sama sebe.

Marc Turtletaub, spoluzakladatel producentské firmy Big Beach, stojí za řadou oceňovaných snímků od oscarového Malá Miss Sunshine (r. Jonathan Dayton, Valerie Faris) či debutu Phillipa Seymoura Hoffmana Jack se chystá vyplout, až po snímek Sama Mendese Všude dobře, proč být doma. Puzzle je jeho celovečerní hraný debut.

Mirek Kalina
Skládačka chutí

1 490,-
Kč vč. DPH

 

Cena je za uvedené degustační menu včetně neomezené konzumace vína.
(R)evolucionářky v kuchyni - Febiofest

SOBOTA 21.03.2020, 18:00

(R)evolucionářky v kuchyni

Režie: Maya Gallus
Kanada/ 2019/ 72 min

Prostředí profesionálních kuchyní je tradičně vnímáno jako ryze mužské. Obvykle však bývá nerozlučně spojeno s vypjatou stresující atmosférou, kterou dále prohlubuje extrémní pracovní doba, spánková deprivace i maskulinní vojenský dril. Dokumentární snímek režisérky Mayy Gallus se zaměřuje na ženy, šéfkuchařky, které prolomily tento tradiční pohled na zdánlivě čistě mužskou profesi a začaly měnit pravidla i zvyky kulinářského řemesla. Tento snímek zahajoval sekci Culinary Cinema na německém filmovém festivalu Berlinale 2019.

Kanadská režisérka a scénáristka se již od začátku své filmové kariéry věnuje lidským osudům obvykle unikajícím naší pozornosti. Ženským pohledem zkoumá svět erotiky v dokumentárním filmu Erotica: A Journey Into Female Sexuality, prostředí ženského amatérského boxu v sérii Punch Like A Girl nebo – jako bývalá servírka – v Dish: Women, Waitressing & the Art of Service líčí problematické postavení žen v pomocných profesích restaurací a barů. Maya Gallus je držitelkou řady ocenění včetně ocenění Focus On.

Tereza Jeřábková
Severské jaro

1 490,-
Kč vč. DPH

 

Cena je za uvedené degustační menu včetně neomezené konzumace vína.
Čokoláda pana H. - Febiofest

NEDĚLE 22.03.2020, 18:00

Čokoláda pana H.

Režie: Takashi Watanabe
Japonsko/ 2019/ 84 min

Řemeslná výroba čokolády jako umělecké vyjádření podobající se poezii či hudbě – i tak by se dalo označit sladké potěšení z dílny japonského cukráře Hironobu Tsujiguchiho. Držitel pěti ocenění prestižního pařížského veletrhu čokolády Salon du Chocolat by se svým nevídaným kulinářským dílem vycházejícím z japonských tradic rád získal toto ocenění i po šesté. Lyrický dokumentární portrét sleduje cestu za jedinečnou sladkou chutí s příměsí rýžové mouky a čajových lístků.

Takashi Watanabe od roku 2003 pracuje v TV Asahi Productions, kde se v rámci televizního zpravodajství podílel na rozhovorech s více než stovkou spisovatelů, politiků a obchodníků. Jedinečný filmový dokument Čokoláda pana H. je jeho celovečerní debut.

Ondřej Koráb
Samuraj čokolády

1 490,-
Kč vč. DPH

 

Cena je za uvedené degustační menu včetně neomezené konzumace vína.
Newsletter